Ca oricare alt sezon, anotimpul toamna are fructele si legumele sale specifice. Cum aportul de fructe este de un real folos pentru corpul nostru, ar trebui sa profitam de roadele toamnei pentru a avea o conditie buna, influentata de vitaminele fructelor si legumelor.
Marul
Marul este un fruct care intretine tineretea, un simbol al reinnoirii si al vesnicei prospetimi. El are un gust bun, aspect minunat si substante nutritive dintre cele mai sanatoase. Mai mult decat un simplu fruct, marul are atat de multe efecte benefice pentru sanatate incat ar fi pacat sa nu fie consumat zilnic. Aceste fructe previn aparitia cariilor dentare provocate in special de bacterii. Sucul de mar are proprietati antibacteriene putand distruge 80% din bacterii.
Porumbul
Regional se mai numeste papusoi sau cucuruz. Este o cereala originara din America Centrala cultivata azi in multe regiuni ale lumii ca planta alimentara. Porumbul este o planta iubitoare de caldura. Are tulpina inalta si groasa, neramificata, care se numeste popular "cocean", cu frunze lungi si ascutite la varf, aspre.
Varza
Cunoscuta si sub numele de curechi, este o leguma comestibila verde sau rosie, una din cele mai vechi legume cunoscute de om. Varza este planta bianuala: in primul an vegeteaza, iar in al doilea infloreste. Face parte din familia crucifere, cu elemente florale asezate in cruce. Florile sunt grupate in inflorescente de culoare galbena.
Strugurii
Sunt fructele vitei de vie. Este un fruct compus a caror boabe dupa forma si dimensiunea lor pot fi: mici, mijlocii, mari, globuloase, ovoidale. Boabele strugurilor sunt de culoare alba, galbena, verde, roz, violet, neagra, alcatuind mai multe la un loc un ciorchine. Sunt formate dintr-un invelis, mai gros sau mai subtire
Perele
Perele sunt dulci cu o aroma puternica, sunt ferme precum merele si zemoase ca piersicile si nectarinele. Ca structura, para are o forma de clopotel, la exterior are o coaja extrem de subtire si in functie de soiul cultivat, fructele pot avea culoare verde, rosu-portocaliu sau galben-portocaliu. La interior, miezul este albicios, zemos si crocant.
Prunele
Mijlocul toamnei inseamna perioada de coacere si de recoltare a prunelor, apreciate atat pentru gustul, aroma si dulceata lor. Prunele sunt rotunde sau ovale, cu pulpa si coaja galbuie. In interior contine un sambure lunguiet si ascutit. Fiecare pruna este de marimea unei rosii medii avand o mica adancitura in locul in care codita este prinsa de fruct.
Floarea-soarelui
Floarea-soarelui este o planta erbacee, anuala, este originara din America de Nord. Intre timp a devenit una dintre cele mai cunoscute plante oleaginoase. Este mereu prezenta pe campurile din mediul rural, dar si in gradinile oamenilor. Pentru a se dezvolta frumos necesita multa lumina, sol neutru, etc. Aceasta planta iubeste soarele si nu rezista la inghet. Creste inalta de pana la 3 metri, are tulpina si frunzele acoperite cu perisori zbarliti, frunzele sunt mari, forma ovala.