Rapita (Brassica napus oleifera si Brassica rapa oleifera) este o planta din familia cruciferelor Brassicaceae cu florile galbene si cu tulpina subtire, lunga si ramificata.
Rapita este o planta care in tara noastra a castigat teren, la propriu, in ultimul deceniu. Cererea este mare si in continua crestere, deoarece din aceasta planta se produce un ulei de calitate, dar si biodiesel, un combustibil tot mai cautat. Noile tehnologii de cultura si hibrizii noi au permis cultivarea ei cu succes in conditiile climatice din tara noastra, insa este o cultura cu propriile ei particularitati ce trebuie tratate ca atare. Planta verde este un nutret valoros, in perioada de inflorire avand si importanta melifera. Este a treia cea mai mare sursa de ulei vegetal din lume.
De la pregatirea patului germinativ si semanat, pana la recoltat, acesta cultura necesita ingrijire si atentie speciala in privinta bolilor, daunatorilor, fertilizarii etc. Cultura de rapita are urmatoarele avantaje: are reactie favorabila la fertilizare, se poate cultiva mecanizat, se seamana si se recolteaza in afara perioadelor aglomerate.
-Pregătirea terenului
Pregatirea terenului pentru cultivarea rapitei incepe cu aratura normala executata la adancimea la care sa nu se scoata bolovani, de obicei la 18-20 cm, dupa pajisti si 20-22 cm dupa trifoi.Urmeaza discuirea imediat dupa arat, cat inca solul este reavan, si pregatirea patului germinativ prin lucrari repetate cu grapa cu discuri. Ultima lucrare se face la adancimea de semanat si perpendicular pe directia de executare a semanatului.
Inainte sau dupa semanat se foloseste tavalugul inelar. Lucrarea este facultativa, dar utila indeosebi in toamnele secetoase si pe soluri argiloase.